Az Ajurvéda szó szerinti jelentése, az Élet Tudománya. Ez a több, mint 5000 éves védikus tudás teljes egészében leírja az egészséges, egyensúlyi és a természettel összhangban lévő életmód összes aspektusát. Ebben a bevezetésben az ajurvédikus elemekkel és tanításaikkal kerülhetünk közelebbi kapcsolatba.

Lássuk miként használhatjuk fel és testesíthetjük meg az öt természeti elem – a föld, víz, tűz, levegő és éter – bölcsességét életünkben és munkánk során.

1) Légy tágas, mint a Tér

Ez a legszubtilisebb elem az egész Univerzumban. Megfoghatatlan minőségéből adódóan magában hordoz egyfajta misztikumot. Szanszkrit nyelven Akasha-nak hívják, melynek jelentése: mindent magában foglaló, mindenütt jelenlévő és mindent átható. Az éter elem különböző folyamatokhoz kapcsolódik, mint például a tágulás, rezgés és ellenállásnélküliség. A minőségei: tiszta, könnyed, finom, puha és mérhetetlen.

Teremts teret az életedben és légy nyitott arra, hogy felismerd mikor van itt az ideje a változásnak. El fog jönni ez a pillanat, és folyamatosan, újra és újra felbukkan. 

2) Légy stabil, mint a Föld
A föld elsődleges princípiuma a struktúra. Bárhol, ahol stabilitás, állandóság és merevség van jelen, ott a föld elem lesz domináns. A manifesztáció folyamatának szemszögéből nézve ebben a stádiumban a tudatosság fizikai és anyagi formában jelenik meg, másként fogalmazva ennek az elemnek a jelenléte által válik egy teremtés kézzel foghatóvá, egy ötlet megvalósulttá. Ez az elem felelős a struktúrált forma és az erő jelenlétéért életünkben. A minőségei: nehéz, tompa, állandó, sűrű, kemény és durva.

Amikor bármilyen okból megjelenik egy vágy, hogy olyan legyél, mint mások, maradj földelve a belső értékrendszered hitében és testesítsd meg a tehetségeidet, az egyéniségedet felépítő egyedi tulajdonságaidat.

3) Légy alkalmazkodó, mint a Víz

A víz elsődleges princípiuma a szállítás. Ahogyan a tudatosság tovább halad a forma irányába, ez az a pont, ahol egy ötletnek vagy egy elképzelésnek, mely eddig a fókuszban volt, táplálásra és ráhangolódásra van szüksége a megvalósuláshoz. Ez az elem képes összefogni és egységben tartani a különböző részeket, ezáltal egy konstruktív erőként funkcionál. Minőségei: hideg, folyékony, tompa, puha, olajos és nyálkás.

Amikor úgy érzed megrekedtél, engedd el az irányítást és áramolj, mint a víz.

4) Légy sziporkázó, mint a Tűz

A tűz elem fő princípiuma a transzformáció és az anyagcsere. Testünkben az intelligencia és a megértés tüzeként, a testhőmérséklet szabályozásában, a bevitt ételek megemésztésében és felszívódásában és a máj transzformáló erejeként van jelen. A teremtés folyamatában ez az a stádium, ahol energiáinkat összpontosítjuk egy kiválasztott cél vagy ötlet megvalósulásának érdekében, felhasználva a transzformáció és az intelligenciánk tüzét, hogy elkezdődhessen annak megvalósulása a forma szintjén. Ez az elem segíti az átalakulás bármely formáját. A minőségei: forró, éles, könnyű, száraz és szubtilis.

Amikor pislákol a lángod, keresd meg a megfelelő üzemanyagot, mely újra belobbantja és táplálja a tüzed, hogy újra meleget adóan ragyoghass. Tartsd fenn a szenvedélyed a legmagasabb potenciálod megéléséért magadban és a világban.

5) Légy könnyed, mint a Levegő
A levegő elsődleges princípiuma a mozgás. Mindig, amikor mozdulattal találkozunk, tudhatjuk, hogy a levegő elem jelen van. Amint a tudatosság továbbhalad az elemek spektrumán, az étertől a forma felé, a levegő elem az a pont, ahol egy konkrét irányt vesz fel. Egy célt, ami felé el lehet mozdulni. Hajlamos a változékonyságra és a hirtelen irányváltoztatásra. Ez az elem a kreatív ötletelés fázisa, az első megnyilvánulása a teremtő, létrehozó szándékunknak. Minőségei: mozgékony, száraz, könnyű, hideg, durva és szubtilis.

Amikor egy akadályba ütközöl, táncolj, mint a szél, mely minden problémát meg tud kerülni. Használd a képzelőerődet. Öleld magadhoz a mozgás és a lendület energiáját.

Az öt elem minőségének és jelenlétének egyensúlya biztosítja a harmonikus életet és sikeres teremtési folyamatot, legyen szó saját elképzelésünk létrehozásáról vagy egy vállalati terv megvalósításáról.

Az Ajurvéda segítségével megfelelő eszközöket kapunk a testünk és elménk karbantartásához, hogy elképzeléseink világban történő megvalósítása előtt a belső állapotunk – melyből a teremtési folyamat is kiindul – a megfelelő egyensúlyban legyen. Ez a sikerességünk titka és biztosítéka is egyben. Ebben szolgál segítségül a Rudrakshaterápia eszköztára is. A Vasztu tudományával, pedig kialakíthatjuk azt a munkakörnyezetet és életteret, ahol az elemek egyensúlya és akadálytalan működése biztosítható, így nem marad más dolgunk, mint azzal foglalkozni ami örömet hoz a számunkra és világunk számára egyaránt.

error: