A rudrakshákról és felhasználásukról számtalan forrásban találhatunk részletes leírást a védikus hagyomány elterjedt írásai között. Többek között, az indiai egészségmegőrzés és gyógyítás tudományát egységbe foglaló Ajurvéda is kiemelt helyen kezeli a rudrakshákat a jótékony hatásaik miatt. Az Ajurvéda szerint három dósha létezik, melynek különböző arányú kombinációja található meg minden embernél:
  • Vata dósha, amely a levegő és éter elemből épül fel
  • Pitta dósha, ami a víz és a tűz elemből áll
  • Kapha dósha, ami a föld és a víz elem együttese
Az optimális egészség érdekében ez a három dósha kell hogy egyensúlyban legyen és kifejezetten a domináns dóshánkat kell kiegyensúlyozni és egyensúlyban tartani. Amikor a Vata egyensúlytalan állapotban van szorongás, félelmek, depresszió, aggodalmaskodás és álmatlanság lehet jelen. Ha a Pitta nincs egyensúlyban, lobbanékonyság, impulzívitás, ingerlékenység, gyenge emésztés, gyenge kiválasztás és a méreganyagok felhalmozódása lehetnek a tünetek. Kapha egyensúlytalanság esetén letargikusak, fáradtak, energiaszegények és a lelkesedés hiányával találkozhatunk. Hogyan működik együtt tehát a Rudrakshaterápia és az Ajurvéda, hogy egyensúlyban maradhassunk?

Néha az, aminek a leginkább ellenállunk belső utunkon vagy az életünkben, pontosan az, amire szükségünk van ahhoz, hogy kiegyensúlyozzuk a dóshánkat.

A Vata csökkentéséhez egy csendes, rendszerezett és földelt megközelítést kell kiépítenünk életünkben. Az erő és rugalmasság közötti egyensúly kritikus a vata dósha pozitív megtapasztalásáért. Nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak lenni a Vata kihívása és jutalma. Mindig mozgásban szeretne lenni, imádja a változatos áramlást. A Vatának csendes, nyugodt, mély lélegzetekre van szüksége, hogy kiegyensúlyozza ezt az elemet és ne billentse ki egyensúlyából a többit. Nagyszerűek számára a földelő, és a levegő elemre ható rudrakshák, például a 6 és 8 mukhi, illetve a 15 mukhi. A gyökér és a szív csakra kiegyensúlyozását segítő rudrakshák mély nyugalommal és stabilitással látják el a Vatát.

A Pitta energia impulzív módon tör előre. A túlnyomó pittát úgy csökkenthetjük, hogy erőfeszítésmentesen, nem cél-orientált módon vesszük a dolgokat, a kapacitásunk 75%-ára mérsékelve teljesítményünket, ha fizikai vagy mentális tevékenységet végzünk. Lelassulunk. A Pitta hajlamos túlfeszíteni a húrt. Erőfeszítés nélkül, gyengéden dolgozni, miközben erősek vagyunk, a Pitta kihívása. Jót tesznek neki a tűz és föld elemet egyensúlyozó rudrakshák, például a 3 mukhi, illetve alacsony pitta esetén a 12 mukhi. A napfonat csakra egészsége segíti a Pitta harmónikus működését.

A Kapha hajlamos a lustaságra és a túlzott lazaságra. “Nem igazán van kedvem erőt kifejteni” a Kapha egyik mondata. A Kapha kihívása a megfelelő szintű erőfeszítés és kitartás fenntartása. A kezdeményezés, aktív részvétel és elkötelezett hozzáállás az, ami segíti a Kaphát. Az 5 mukhi, 11 mukhi rudrakshák növelik a hajlandóságot és a belső tartást, segítik a dósha harmóniáját. A gyökércsakra és a szakrális csakra, illetve a torok csakra egyensúlya, és az ezt harmonizáló rudrakshák kifejezetten jót tesznek a Kaphának.

Haladj abba az irányba, ami kihívást jelent számodra, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy kevesebbet csinálj, vagy hogy lassulj le.

Néha azt kerüljük el életünkben, amire leginkább a szükségünk van az egyensúlyunk szempontjából. A Vata emberek szeretik a folyamatos változást, a mozgást, ami tovább növeli a Vatát. A Pitta emberek szeretik a kihívásokat és túlságosan keményen dolgoznak, amikor lazábbnak kellene lenniük. A Kapha típusú emberek nehezen kezdenek el foglalkozni önmaguk fejlesztésével, a gyengéd, nem túl megeröltető tevékenységek vonzzák, amikor egy dinamikusabb, erőteljesebb hozzáállásra lenne szükségük. Az Ajurvéda és a Rudrakshák összehangolt együttműködésén keresztül megerősíthetjük magunkat és a mélységesen szükséges egyensúlyba hozhatjuk életünket, minden kívül vagy belül tapasztalt kihívástól függetlenül. A Rudrakshaterápia nem csak a dósháink egyensúlyát segíti elő, hanem erőt is ad, hogy képessé váljunk egy mélyebb stabilitás és egy magasabb harmónia irányába terelni életünket.
error: